ПЛАКАТЪТ: РАДОСТ&СЛАВА - откриване на изложба на Радослава Боор

Дата
15.11.2019

Начален час
18:00

Локация
Театър "София"

Трупа
Театър "София"

Цени на билети

вход СВОБОДЕН


ПЛАКАТЪТ: РАДОСТ&СЛАВА - ИЗЛОЖБА НА СЦЕНИЧНИ ПЛАКАТИ ОТ РАДОСЛАВА БООР

 

След Пловдив и Прага първата самостоятелна изложба на Радослава Боор ще може да бъде видяна и в София в рамките на Нощ на театрите 2019. Заповядайте в Театър „София“! Вход свободен.

ПЛАКАТЪТ: РАДОСТ&СЛАВА е изложба на съвременни български сценични плакати и включва 30 плаката, избрани от създаденото от Радослава Боор през последните 13 години.

Изложбата обхваща плакати за различни български театри и Софийска опера и балет.

Колекцията е впечатляваща и показателна в много отношения. Изложбата носи типичната за плаката комплекност, съчетана с деликатния и изискан индивидуален стил на авторката.

Радослава Боор е родена в София, в семейство на двама художници. В гимназията изучава японски език в продължение на 5 години, което оставя следа в израза ѝ на художник. По-късно завършва Националната художествена академия в София. Професионален опит Радослава натрупва през годините като графичен дизайнер, илюстратор, творчески директор и в практиката си на свободен художник. В последните 13 години Радослава активно работи като художник за български театри, създавайки плакати за многобройни театрални представления.

През 2010 г. съосновава Рекламна Агенция Адикт (Addict Agency) в Прага.

В момента Радослава работи и живее със семейството си в Прага, Чехия.

С подкрепата на “Международното триенале на плаката в София”.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Колекцията е впечатляваща и показателна в много отношения.

Докато зрителят става свидетел на естетическите находки и провокации в плакатите на един талантлив, развиващ се, съвременен визуален артист, неусетно бива „въвлечен” в цялост от образи и послания, където паралелно с основния, се развиват и няколко други разказа, обогатяващи представата за:

  • сценичния плакат като културен феномен, способен на безчет класически и модерни превъплъщения; преодоляващ времеви и стилови ограничения; посредник между различни изкуства и творци;
  • плакатът като съучастник в днешната българската културна сцена – неизменна част от нейното адекватно визуализиране;
  • присъствието/отсъствието на плаката като елемент от градската култура, рекламата и комуникационния процес;
  • плакатът като пилигрим, в чието естество са кодирани философските и естетически измерения на пътуването като състояние на духа.

Изложбата носи типичната за плаката комплекност, съчетана с деликатния и изискан индивидуален стил на авторката, който ѝ позволява с лекота да преминава през условните измерения на сценичните изкуства. В съвременната рекламна джунгла, където тиражирането на образи отдавна не е предизвикателство, нейните плакати се открояват със способността си да радват и предизвикват сетивата и ума на публиката, да прославят прочути или неизвестни създатели на спектакли.

На фона на всеобщата динамика и хаос, са особено симпатични онези знаци, които подсказват естествените хармонични връзки между художничката и нейната първа изложба: от красивата игра на думи в имената до пътуващата природа, характерна и за двете. Откриваме ги в мотото на пловдивския фестивал Сцена на кръстопът, където изложбата гостува през септември; в присъединяването ѝ към европейската инициатива Нощ на театрите на територията на Театър София а през ноември, когато изложбата е част и от съпътстващата програма на 9-тото международно триенале на сценичния плакат – София (Радослава Боор е негов редовен участник от 2007 до днес).

В тази щастлива поредица от знакови съвпадения се откроява „чешката връзка“ и българският културен институт в Прага, който е в основата на настоящата изложбена акция и домакин на октомврийското събитие, сред чиито експонати „блести” плакатът за великата Моцартова опера Дон Жуан, представена за пръв път точно преди 232 години в Прага.

Да спрем и да се насладим.

 

Албена Спасова